cursor

Cute Poka Dotted Pink Bow Tie Ribbon

Click here for Myspace Layouts

TaTaPaN UmUm

http://www.cute-smiley.com
http://www.cute-smiley.com

Wednesday, December 8, 2010

ALaH!!!!!!!!!!peReMpuAN Pakai TudunG PoN pEranGai BuRUk NAK wAt PEw

salam....huhuhuh..kali nie aq nak letak artikel yg tajuk dia 
agak HOT lah juga..huhuh.......(ALAH!!PEREMPUAN PAKAI TUDUNG PON PERANGAI BURUK NAK WAT PEW)...aq Letak artikel nie bukan nak wat org laen sakit hati..aDa sebb aq letak benda nie...huhuh..iYew lah aq selalu sangt org ckp..(perangai ko tu dAh buruk x yah nak tutup kEpala ko Tu...)(KeBanykan sekarang PerEmPuan Kat luar saNa ..PAkai TuDunG tpi,BlH LAk ..BerKePIt2 Ngn BaLak..CiuM2..PeLuk2..)(Lau nak WAt mAKsiat JgN NAK pakai TuDUnG,maLu KAn ORg MELAyu JEW)

p/s:aYat dLm KurUngAn aYaT Yg SElalu aq DEngar...HUHUH...pepatah dalam bahase inggeris pon aDa TuliS(DONT JUdJE THE BOOK BY THE COVER)...cewaH!!!..TiBA2 Jew cakAP pePatah2 nie..=)

>>ARTikEl YG aq ShAre DarI oRg laEn...<<

As-Salaamu ‘alaikum…
Kebanyakan wanita bertudung atau yang sentiasa berusaha menjaga auratnya sering menghadapi perlian seperti di atas. Maka berikut adalah beberapa jawaban saya yang mungkin dapat membantu rakan-rakan muslimah bagi menjawab perlian tersebut. Saya letakkan dalam bentuk point supaya lebih mudah dan kelihatan ringkas.


1 – Kebaikan seseorang tidaklah dinilai berdasarkan akhlak, perangai, mahupun dressing semata-mata. Tapi, dinilai bermula dari dasar akidah dan keimanan seseorang itu kepada Allah. Dinilai mengikut seberapa usaha untuk mereka taat kepada Allah. Inilah aspek pertama yang sewajarnya kita tanamkan dalam diri masing-masing yang mengaku sebagai muslim.

2 – Suruhan pemakaian tudung dan menutup aurat bukanlah untuk fesyen atau suka-suka. Tapi adalah kerana ianya merupakan perintah Allah. Berakhlak baik juga merupakan suruhan dan tuntutan sebagai muslim. Tidak kira siapa saja insan yang bergelar muslim, maka dia wajib menutup aurat seperti yang diperintahkan dan berusaha memiliki akhlak yang baik.

3 – Setiap muslim itu tidak terlepas dari setiap kewajibannya. Biarpun anda seorang pembunuh, perompak, penyamun, penzina, mahupun kaki lepak. Anda sebenarnya tidak pernah terlepas untuk menunaikan kewajiban bersolat! Sekiranya anda telah sah muslim. Jangan ingat andai anda seorang yang jahat, maka anda terlepas dari kewajiban solat? Sungguh tidak sama sekali. Jika anda jahat (eg. Pembunuh, perompak…) sekalipun, anda tetap wajib jalankan perintah Allah, bahkan wajib segera tinggalkan kejahatan anda tersebut. Begitu jugalah dengan kewajiban bertudung! Biarpun anda seorang yang jahat dalam hal yang lain, jangan ingat anda patut tinggalkan penutupan aurat. Anda tidak pernah terlepas dari kewajiban itu, walaupun anda menganggap diri anda masih tidak layak bertudung… sungguh, itu semua hanya imaginasi sampah anda sahaja.

4 – Perangai yang tidak baik adalah kesalahan. Tidak menutup Aurat juga satu kesalahan. Jika anda tinggal dua-dua (tutup aurat dan berakhlak baik), anda telah lakukan dua kesalahan. Jadi, berusahalah untuk lakukan dua-dua.

5 – Mereka yang mengatakan statement “Alaah! Perempuan Pakai Tudung Pun Perangai Buruk!”, Sebenarnya, akhlak andalah yang rosak. Malahan ditambah dengan satu lagi kerosakan, iaitu kerosakan minda dan jiwa. Anda sebenarnya telah memperlekehkan hukum Allah. Anda juga telah memperlekehkan insan yang sedang berusaha mentaati perintah Allah (dalam bab tutup Aurat). Apakah anda perasan bahawa anda sudah lebih baik berbanding insan yang menutup aurat tersebut apabila anda berani melafazkan kalimat keji seperti itu, sedangkan anda sendiri membiarkan aurat anda terbuka?! Kenapa anda mencerca insan yang berusaha untuk memakai pakaian yang disarankan oleh Allah? Apakah pakaian anda sudah lebih baik berbanding apa yang telah Allah tetapkan? Anda mahu lawan Tuhan?

6 – Penilaian baik dan buruk, atau cantik dan tidak cantik… semuanya adalah tidak muktamad pada kacamata hati dan fikiran manusia. Tetapi, ia mestilah berpandukan kepada petunjuk Allah dan Rasul-Nya. Kita tiada hak sedikitpun dalam menetapkan syari’at2 tertentu di dalam agama dan kehidupan ini. Bahkan, kitalah yang wajib menundukkan hati kita kepada-Nya. Allah berhak menetapkan segalanya. Allah juga sebenarnya telah amat banyak memberikan kelongaran kepada kita. Namun, kebanyakan manusia itu sahaja yang sememang tabiatnya gemar melampaui batas. Berbahagialah kepada sesiapa yang berusaha sedaya upaya dalam mentaati Allah.

7 – Adakah, manusia yang gagal dalam sesuatu ketaatan itu wajar meninggalkan ketaatan yang lainnya juga? Adakah manusia yang bergelar pembunuh itu wajar meninggalkan solatnya? Adakah insan yang belum sempurna akhlaknya itu tidak sepatutnya menutup aurat? Adakah mereka orang yang tidak cukup puasanya itu tidak perlu membayar zakat? Saya katakan… anda siapa untuk mengatakan mereka tidak layak? Bahkan, solat itu tuntutan ke atas seluruh umat Islam. Begitu juga penutupan aurat.

8 – Sewajarnya, dalam keadaan seperti ini… kita sewajarnya saling nasihat-menasihati. Agar dapat menambahkan kesempurnaan diri dalam usaha mendekatkan diri kepada Allah s.w.t. Melainkan ada kerosakan di dalam hati dan jiwanya, pasti tindakannya hanya mahu memberontak dan tidak senang dengan orang lain dan terhadap apa yang diturunkan oleh Allah kepada-Nya. Ketahuilah, wujudkah manusia yang benar-benar sempurna?

Ayuh, bersegeralah kita kepada syurga Allah. Burulah redha Allah dengan ilmu yang sahihah!

"Sesiapa yang memakai pakaian demi kemasyhuran, maka Allah akan memakaikannya pada hari Qiamat yang semisal, kemudian membakarnya dengan api neraka (Sunan Abu Daud: 4029. Di-nilai hasan oleh al-Albani)

“Hai anak Adam, sesungguhnya Kami telah menurunkan kepadamu pakaian untuk menutup auratmu dan pakaian indah untuk perhiasan. Dan pakaian takwa itulah yang paling baik. Yang demikian itu adalah sebahagian dari tanda-tanda kekuasaan Allah, mudah-mudahan mereka selalu ingat.” (al-A’raaf 7: 26)

Al-Faqir illallah Nawawi Bin Subandi as-Salafy wal-Atsary http://an-nawawi.blogspot.com/

SEBARKAN OK..

3 comments:

 1. fuh.. makan dlm siak.. aku pun slalu gak ckp mcm tu kat org... tapi tu lah.. rasa insaf gak ngan post ni.. macih yek..

  ReplyDelete
 2. agree BUT kebanyakan orang yang cakap ' alaa pakai tudung buat apa kalau perangai ......' bersebab juga. ni berdasarkan pengalaman ye . ada seorang minah ni bertudung . kemudian dia kutuk orang yang tak pakai tudung . katanya tak pakai tudung itu kafir.

  kemudian si polan yang tidak bertudung ingin menunaikan solat ( masih dalam proses belajar) lalu , si bertudung mengatakan,'tak pakai tudung tak payah solat . kafir je. Allah tak terima'.

  dan sekarang yang bertudung tu on off . yelahh bila letak profile pic free hair . bila keluar dengan mamat yang dia minat. juga bila lepas rebonding rambut kat salon lepas tu upload pic kat FB.

  1- kenapa dia kena hina orang yang tak bertudung?
  2- dia sebagai manusia , sesama manusia tidak layak menjatuhkan hukuman kafir
  3- menghalang solat ? apa hak dia ? mana dia tahu?

  jadi for me, ni adalah sebab kenapa selalu terkeluar statement ' kalau macam tu baik takpayah pakai tudung'. ye semua tahu itu kewajipan. so sama-samalah doa supaya semua orang dapat pakai tudung dengan sempurna

  =) saja share pendapat . tq

  ReplyDelete